A probléma: A nagyon hasonló épületek és energia fogyasztói rendszerek ellenére az egyes áruházak energiafogyasztása nagyon eltérő lehet. Az okok között felsorolhatjuk a különböző hűtőberendezéseket, világítási és légtechnikai rendszereket, melyek sokszor nagyon különböző energiahatékonysági szinteken működnek, de ide sorolhatjuk az egyes áruházaknál jelentkező időjárási különbségeket (hó, napos órák száma), a vásárlók számát, az alkalmazottak környezettudatos viselkedését. Ezen felül a nem lineáris fogyasztók gyakran komoly villamos hálózati problémák okozói lehetnek.

A fogyasztási szintek, az egyidejű kiterheltségek, az általános teljesítményadatok áruházanként eltérőek. A mérésadatgyűjtés alapján az áruházak energiahatékonysága összehasonlítható lehetne.

A feladat

Az áruházlánc mérni kívánta az egyes üzletek terheléseit, fogyasztási adatait és a villamos hálózat minőségi jellemzőket a betáplálási pontokon, az egyes leágazásokban. Az összegyűjtött adatokat egy felügyeleti szoftveren kívánta tárolni és megjeleníteni. A mért adatok segítségével szerette volna az egyes üzletek magas fogyasztási szintjeit azonosítani, a különösen magas fogyasztási csúcsok okait meghatározni.

Az áruházlánc csökkenteni akarta a lekötött teljesítmény túllépéseket, monitorizálni a villamos hálózat minőségét az egyes leágazásokban, meghatározni a mélyhűtők által termelt felharmonikusok mértékét. Ezen felül a gáz és vízfogyasztás mérése szintén feladat volt, a mért adatokat a központi üzemeltetés felé biztosítani kellett. A kommunikációt ISDN vonalon lehetett megoldani.

Megoldás az egyes üzletekben

Az UMG 507E műszer közvetlenül a betáplálásba lett bekötve, mely közvetlen hozzáférést biztosít az ISDN routerhez. Az egyik részről az eszköz az egész villamos hálózat minőségi paramétereit monitorizálja, míg a műszer másik funkciója a lekötött teljesítmény figyelés (Emax), mely 6 lekapcsolható fogyasztóval látja el feladatát. Egy bővítő WAGO modul segítségével az Emax funkció 32 csatornáig bővíthető. A felesleges fogyasztás elkerülése érdekében az eszköz az üzlet zárásakor automatikusan lekapcsolja a világítást is. Feszültség kimaradás, vagy egyéb más esemény alkalmával a műszer Email üzenet küldésére is programozható.

Az almérők az UMG 507E műszer Gateway funkciójának köszönhetően RS485 soros vonalon vannak összekötve. A fogyasztási adatokat (hűtők, légtechnika, világítás és kompresszorok) 4 darab UMG 96S típusú, saját belső órával és memóriával rendelkező műszer gyűjti. A gáz és víz fogyasztásokat a mérők impulzus kimeneteivel összekötött ProData mérésadatgyűjtő dolgozza fel.

Megoldás a központban

Az egyes áruházakban összegyűjtött adatokat egy központi adatszerver dolgozza fel. A műszerek memóriájában tárolt mért értékeket az egyes üzletekben futó GridVis szoftver dolgozza fel. Az üzletek nagy száma miatt az adatokat csak havonta egyszer kérdezik le. A GridVis SQL adatbázisába letárolt mért adatai a szükséges időszakoknak megfelelően könnyedén feldolgozhatóak, összehasonlíthatóak Microsoft Excel makrók segítségével.