Fojtók

A kondenzátortelepek elé kötött fojtótekercsek használatát több tényező is indokolhatja.

A hálózatokat terhelő felharmonikusok áramok hatására a fázisjavító berendezésekbe telepített kondenzátorok fegyverzeteire többlet áramok jutnak, mivel a frekvencia növekedésével csökken a kondenzátor reaktanciája.

A főbetáplálás a kondenzátortelep illetve a transzformátor rezgőkört alkot, amelynek a rezonancia frekvenciáját megközelítheti egy felharmonikus frekvenciája, aminek következtében jelentős túláramok léphetnek fel a hálózaton, megrövidítve a berendezések élettartamát.

Fojtott fázisjavító berendezések esetén minden kondenzátor fokozattal egy fojtótekercs van sorba kötve, együtt egy soros rezgőkört alkotva. A rezgőkör tulajdonságaiból adódóan, a fojtóval ellátott berendezések méretezésénél figyelembe kell venni a a fojtási tényezőt (a kondenzátor kapcsain mérhető feszültségemelkedés százalékos értéke), és a rezonancia frekvenciát, mely alatt a berendezés továbbra is kondenzátorként működik.

Ajánlat kérése

CuK 01-189/400/440

Fojtó tekercs

A torló fojtók képesek a kondenzátorok kapcsolása során fellépő bemeneti áramok korlátozására,  magasabb rendű felharmonikus frekvenciák által keltett rezonancia csillapítására, illetve magasabb frekvenciákra hangolni a hálózati rezgőkört.

Részletek